03.02.2022

KUR’AN-I KERİM OKUYUCULARI SEMİNERİ VE KURRA HAFIZ HASAN AKKUŞ’U ANMA PROGRAMI

Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanlığı tarafından TRT Kurumu’nun 2018-2021 yılları arasında düzenlediği Kur'an-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması Büyük Finalinde yarışan yarışmacılara yönelik Kur'an-ı Kerim Okuyucuları Semineri 9-11 Ocak 2022 tarihlerinde Ankara’da Rifat Börekçi Eğitim Merkezinde gerçekleştirilmiş, ayrıca merhum Hafız Hasan AKKUŞ‘un vefatının 50. yılı olması münasebetiyle Ankara’da panel, İstanbul'da da anma programı tertip edilmiştir.

TRT Kur’an yarışmacıları seminerinin ilk gün programı Çamlıca Camii Müezzin Kayyımı Hüseyin AKBULUT’un Kur’an tilavetiyle başladı. Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafiz Osman ŞAHİN’in yaptığı açılış konuşmasının ardından seminere katılan okuyucular gruplar halinde Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu üyelerinden oluşan komisyonlarda aşır sunumu yapmış ve akabinde kendilerine ilgili komisyonlar tarafından sözlü ve yazılı olarak geri bildirimde bulunulmuştur. Aynı gün Ankara’da farklı ilçelerde Kur’an ziyafeti programları tertip edilmiştir.

Seminerin ikinci gününde sırasıyla DİYK uzmanı Davut KAYA, MİKK üyesi Abdullah Refik ACAR, Hafızlık Dairesi Başkanı İbrahim YILMAZ ve MİKK üyesi Hüseyin KÜÇÜK tarafından Kur’an okuyucularına yönelik “Kur’an Tilavetinde Yaygın Hatalar”; Ali Osman ALACA tarafından “Ses Kullanım Teknikleri” başlıklı seminerler verilmiştir. Günün sonunda tüm katılımcıların iştirakiyle musiki faslı icra edilmiştir.

Seminerin son gününde DİB Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İŞLİYEN tafarından “Ehl-i Kur’anın Ahlakı; DİB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hilmi KARSLI tarafından “Kur’an’ın Manası İle Buluşmak” konulu konferanslar verilmiştir. Akabinde Hafiz Osman ŞAHİN, Dr. Mehmet Ali SARI, Osman EGİN ve Halil NECİPOĞLU’nun katılımıyla vefatının 50. yıl dönümü münasebetiyle Hasan AKKUŞ paneli yapılmış ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali ERBAŞ’ın kapanış konuşması ile program tamamlanmıştır.

Kurra Hafız Hasan AKKUŞ’u anma programı çerçevesinde ilk program 7 Ocak’ta cuma namazı öncesi Süleymaniye Camii’nde icra edilmiş, aynı gün Hasan AKKUŞ’un kabri başında da Kur’an okunup dua yapılmıştır.

8 Ocak tarihinde Hasan AKKUŞ’un uzun yıllar görev yaptığı ve aynı zamanda bir çok talebe yetiştirdiği Nuruosmaniye Camii’nde hatim ve dua programı icra edilmiş, 9 Ocak tarihinde de doğum yeri olan Kızılcahamam’da Kur’an ziyafeti programı düzenlenmiştir.